De eerste versie van Confrontatie is af en het telt op dit moment 108000 woorden! Maar, zoals Ernest Hemmingway al zei: ‘The first draft of anything is shit.’ Dus ik moet aan de slag met herschrijven. Dat betekent vooral (delen van) scenes schrappen, scenes veranderen, sommige scenes uitbreiden, maar ook kijken of alles logisch in elkaar zit, personages niet opeens een andere haarkleur hebben, of jonger in plaats van ouder zijn geworden, of na hun dood plots weer leven.

Dit zijn allemaal dingen die kunnen gebeuren in een boek van deze omvang. Dus moet ik eerst alles goed doorlezen en aantekeningen maken. Dit doe ik met een geprint manuscript, waarin ik met pen aantekeningen schrijf en zinnen verbeter. Vervolgens voer ik alle verbeteringen weer in de computer in het verhaal in.

Ik vind dit zelf een prettige fase van het schrijven, omdat je het verhaal steeds mooier ziet worden. Natuurlijk zal dit niet de laatste keer zijn dat ik er doorheen ga: meerdere versies zullen vast en zeker nodig zijn. En dan laat ik het nog aan proeflezers lezen, die hun commentaren en aanwijzingen zullen hebben, waarna nogmaals een herschrijf zal plaatsvinden.

Maar dan zal het ook echt af zijn. Ik ben benieuwd hoeveel woorden het dan zal hebben.