A5 formaat, 74 blz., prijs: € 14,17 te koop bij amazon en tevens als kindle versie (€2,74).
Ook te verkrijgen als ePub bij Smashwords, Kobo en Bol.com.
Prijs €2,74

Den derden nacht was de vangst zoodanig, dat er besloten werd deze vischplaats niet te verlaten. Toen namelijk ’s morgens om één uur begonnen werd met halen − de nachten zijn in den zomer op deze breedte zeer kort − zaten reeds de eerste netten met haring. Bij het twintigste net ongeveer, zaten schier alle mazen dicht met visch; daar intusschen de zon was opgekomen, geleek het een stroom vloeibaar zilver, welke aan boord werd gehaald. Getroffen door dit prachtige panorama van een zonsopgang op zee, de weerkaatsing op deze schitterenden vischstroom van de zonnestralen, en waarschijnlijk ook in het vooruitzicht van een goede verdienste dien dag, was de geheele bemanning in een goeden luim. Voortdurend klonk hun gezang onder het inhalen der vleet. Er werden die dag 90 kantjes, oftewel ruim 80.000 haringen gevangen.
Al vanaf zijn twaalfde jaar droomde Hendrik ervan naar zee te gaan, en eindelijk, op zijn eenentwintigste, werd die droom werkelijkheid: hij monsterde aan op een vissersschip, een zgn. ‘bom’ en voer het gehele seizoen 1910 mee als “jongste”.
In dit boek schrijft Hendrik in detail over het dagelijks leven aan boord van zo’n vissersboot, en over hoe de haringvangst op de Noordzee toentertijd in zijn werk ging.
Dit vermakelijke en leerzame verslag is eerder (in 1934) in de weekkrant Cebu Nieuws verschenen als feuilleton.
Ik, Hendriks kleindochter, heb het verhaal hier en daar geredigeerd en noten toegevoegd ter verduidelijking van het verhaal.